WordPress: Отстрани правило директориум URL преработи на .htaccess

Како да директно да пристапите до директориумот во коренот на серверот домаќин на WordPress е конфигуриран да работи како пријателски URL-то?

htaccess

проблем

Ние сите знаеме дека кога сакате да пристапите до директориумот на коренот на серверот, само да се стави на доменот проследено со името на тој директориум. тогаш, на пример, ако директориумот е наречен “Поставени”, можете да го пристап по адреса http://taylorlopes.com/uploads.

Проблемот е во тоа што кога конфигурирање WordPress (или било кој друг систем) со пријателски URL-то, она што беше наречен страница контакти со URL http://taylorlopes.com/?page_id = 2, Станува нешто како http://taylorlopes.com/contatos. Имајте на ум дека овој нов начин на повикување на URL (рече пријателски), наликува нарекувајќи директориум, е во тоа што контакти всушност тоа не е директориум, но само една страница.

Користење на логото, од моментот кога ќе одлучите да го користите пријателски URL-то е невозможно повик директориумот, WordPress бидејќи ова го толкува како повик на страница, која очигледно не постои, и го фрла грешка “Ops! Оваа страница не може да се најде“. тогаш, како да се јавите на директориумот без WordPress интерпретира овој повик како страница?

решение

За да се реши овој проблем и да добијат директен пристап до директориумот на коренот на серверот, без да го толкува како WordPress страница, отворање на датотеката .htaccess и додадете ја следната линија веднаш под првата изјава RewriteRule, размена “mydir” името на вашата актуелна директориум:

Под код

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/(mydir|mydir/.*)$

целосна код

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
На RewriteEngine
RewriteBase /
RewriteRule ^ индекс .php $ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/(mydir|mydir/.*)$
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /индекс.php [L]
</IfModule>
# КРАЈ WordPress

забелешка:

на .htaccess Тоа е во коренот на директориумот каде што содржината на веб е објавен, како што е директориум /Надвор од мрежа (wampserver) или /htdocs (XAMPP).

пренасочување

Идејата е да се направи еден пост (страница) сметки за две пријателски URL-то, така, кога некој тип http://taylorlopes.com/about (страница во врска со таму) направи пренасочување на http://taylorlopes.com/sobre (страница на таму). Користете .htaccess да ги пренасочи:

Под код

Пренасочување /во врска со /на

целосна код

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
На RewriteEngine
RewriteBase /
RewriteRule ^ индекс .php $ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/(Во ред|Во ред/.*)$
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
Пренасочување /во врска со /sobre
RewriteRule . /индекс.php [L]
</IfModule>
# КРАЈ WordPress

извор

WordPress: Исклучување на директориумот од URL преработи со .htaccess

Вкупен број на прегледи: 8273

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *