Инсталирање или ажурирање на Java на Ubuntu

Сакаш да се инсталира Java на традиционалните и безбедно со само Ubuntu 4 чекори? Еве еден брз начин да го направите тоа без користење на трети лица складишта.

javaubuntu

резиме

За да не мислам на пост е долга и сложена, Почнам овој пост на крајот, сумирање командите потребни за да го инсталирате или ажурирате Java. Доколку имате прашања и сакаат повеќе детали, Ве молиме прочитајте го целиот пост. се само 4 чекори!

 
# СОВЕТ: Verifique a versão do Java antes e depois da instalação/atualização com o comando "java -version" преку терминал (Ctrl + Alt + Т).

1. Не Ubuntu, отворен или терминал (Ctrl + Alt + Т) и да се создаде директориумот со инсталацијата направи Јава (ако има)
  sudo mkdir /одлучат/Јава
2. Отстранување на стариот инсталација (ако има): 
  sudo rm -r /одлучат/Јава/jre
3. преземете ја +нова Java верзија
   http://www.java.com/pt_BR/download/manual.jsp#lin (изберете Linux x64)
 
4. Ја извршите командата да го инсталирате или ажурирате Java
   Sudo mv ~/Превземања/jre-8u101-linux-x64.катран.gz /одлучат/Јава && cd /одлучат/Јава && sudo катран -xvf jre-8u101-linux-x64.катран.gz && sudo mv ./jre1* ./jre && sudo rm -jre1 ./jre-*.катран.jre1: 
  jre1/Превземања/ jre1.
  jre-8u101-linux-x64.катран.jre1 направи jre1 (jre1!!!)
  /одлучат/jre1

Тоа е тоа, Јас го користам и тоа функционира!

 


проблем

Време или друг Јава страда ажурирање, секогаш имаат непријатности на водење на овој рид команди. Ако сакате да се реши ова лесно, пребарување на Интернет како да додадете трети складишта и инсталирате преку Јава apt-get. Ова не е целта на овој пост.

Во овој пост ќе видиме на безбеден начин! Идејата е да се направи се што е во конвенционален начин, со други зборови,, веб-страна на java.com и следи процесот на инсталација. Но, јас ве уверувам дека не боли, секогаш го користите овој метод и така решив да се регистрирате тука.

решение

Пред да започнете, Јас го оставиме тоа јасно е дека постапките се врши во средина со користење на Linux и Firefox Убунту. Дозволете ни да се разгледа, уште, Јава се инсталира / обновено во директориумот /opt / Java / jre. Ако овој директориум не постои, Не грижете се, ние ќе се создаде тоа подоцна.

Исто така е интересно да се провери верзија на Java, пред и по инсталација / ажурирање. Можете да го направите тоа на два начина:

1. Проверете ја верзијата на Јава од страна на терминал | За да ја проверите вашата актуелна верзија на Јава, отвори терминал (Ctrl + Alt + Т) и видот:

 Јава -верзија

2. Проверете ја верзијата на Јава за Browser | За да ја проверите вашата актуелна верзија на Јава, посетата http://java.com/verify или да се отвори прелистувачот Firefox и напишете во полето за адреса:

 http://java.com/verify

чекор 1

Креирај директориумот со инсталацијата на Јава, ако има. Не Ubuntu, отворен или терминал (Ctrl + Alt + Т) и да се создаде директориум /opt / java Инсталација на Java, но само ако не постои, јасно!

 sudo mkdir /одлучат/Јава

чекор 2

Извадете го стариот Јава, ако има. Ниедна (Ctrl + Alt + Т), влезе во ниско-команда за да ги отстраните старите инсталирање на Јава (ќе биде).

 sudo rm -r /одлучат/Јава/jre

чекор 3

Преземете ја новата верзија на Јава +. посетата http://www.java.com/pt_BR/download/manual.jsp#lin, изберете Линукс x64 и да ја преземете. Датотеката ќе изгледа “jre-8u101-linux-x64.tar.gz“.

чекор 4

Ја извршите командата да се инсталира / Јава ажурирање. Со оглед на тоа што сте ја презеле датотеката е во директориумот Превземи (/дома / user / Превземи), Копирајте го и ставете ја следнава команда во терминал, замена “jre-8u101-linux-x64.tar.gz” точното име на датотеката која само сменет (имајте во предвид дека се појавува два пати во командната).

 sudo mv ~/Превземања/jre-8u101-linux-x64.катран.gz /одлучат/Јава && cd /одлучат/Јава && sudo катран -xvf jre-8u101-linux-x64.катран.gz && sudo mv ./jre1* ./jre && sudo rm -jre1 ./jre-*.катран.gz

Во врска со горенаведените команда, Имајте на ум дека:
~ / Download / jre1.
jre-8u101-linux-x64.tar.gz е името на вашиот нов датотека Јава (замени!)
/opt / java Тоа е директориумот каде што ќе се инсталира Java

Во суштина тоа е веќе се што работи! Тестирање на терминал и Јава верзија на прелистувачот чекор 1.

забелешки

Првата инсталација на Java

Ако ова е првата инсталација на Јава, Копирајте го и ставете ја следнава команда во терминал, прилагодување на точната патека инсталација ако е потребно:

sudo update-алтернативи --инсталација /usr/Канта/Јава Јава /одлучат/Јава/jre/Канта/Јава 10 && sudo update-алтернативи --сет Јава /одлучат/Јава/jre/Канта/Јава

Ажурирање на Firefox додаток

Кога се тестира во терминал, со Јава -version (види Чекор 1), имајте во предвид дека ажурирана верзија е веќе работи. сепак, можно е дека тестот во Firefox прелистувачот, проверка http://java.com/verify, кои се уште го носи старата верзија. За да се реши овој, а потоа го користите следнава команда да се ажурира на приклучок линк Firefox

 cd /usr/lib/Firefox-Addons/додатоци/ && ~/Downloads/ е директориумот каде што сте ја преземале новата Java -с /одлучат/Јава/jre/lib/~/Downloads/ е директориумот каде што сте ја преземале новата Java/~/Downloads/ е директориумот каде што сте ја преземале новата Java.~/Downloads/ е директориумот каде што сте ја преземале новата Java

дека!

Вкупен број на прегледи: 8960

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.