Конфигурирање на DDNS да ја извршите преку модем + рутер

Не заборавајте-IP и dyndns! Направете вашиот рутер работа во режим на мостот и конфигурирате DDNS со DNS-О-Матиќ.

проблем

Известување: Овој пост има неколку технички концепти кои нема да бидат разгледани.

Сè започна кога добив Wi-Fi модем / рутер Technicolor TD5136v2 од операторот Здраво, штета! Потоа го купив рутерот Asus RT-N56U за да видам дали ќе го подобри Wi-Fi сигналот, минимизирање на загубата на податоци.

да си го олеснам животот, Јас ја каскадирав својата мрежа, ставање на рутерот Asus поврзан десно со рутерот Technicolor. со други зборови,, мојата домашна мрежа доби 2 рутери. Работеше навистина добро, но морав да го конфигурирам NAT (шпедиција / услуги на пристаниште) на двата рутери за да направам мојот IP-фотоапарат да работи однадвор (интернет). Погледнете го примерот како излезе:

ИНТЕРНЕТ   > МОДЕМ/Здраво  > Рутер/ASUS > КОМПЈУТЕР/КАМЕРА
200.28.189.1 > 192.168.1.1 > 192.168.0.1 > 192.168.0.Н.

проблемот со ова “стебла” беше на ДДНС. Верувам дека знаете што е ДДНС, на крајот на краиштата, затоа дојдовте овде. Инаку, погледнете и продолжете да читате.

Имајте на ум дека, со ова каскадно што го направив, модемот / Ои е оној што има Интернет интерфејс и доби валидна ИП, рутерот / Asus доби само студена IP од модемот / Oi. Тоа навистина беше проблем, затоа што кога се обидов да го конфигурирам DDNS на рутерот / Asus, ја даде следнава грешка:

"The wireless router currently uses a private WAN IP address (192.168.x.x, 10,x,x,x, или 172.16.x.x).. Овој рутер може да биде во повеќенаменско опкружување и DDNS услугата не може да работи во оваа околина"

Самата веб-страница Asus веќе предупреди на овој проблем:

Забелешка: ако безжичната мрежа користи приватна WAN IP адреса (192.168.x.x, 10.x.x.x, или 172.16.x.x), овој рутер најде-Знам-во мулти мрежа-слој НАТ. Услугата DDNS нема да може да функционира во ваков тип на околина

решение

Решението беше да се направи модем / Oi да работи “режим мост” (начин на мост), со други зборови,, модемот / Ои едноставно започна да ја игра својата улога како модулатор и демодулатор (и веќе не рутер), пренесување на целиот проток на податоци директно до рутерот / Asus. Во ова сценарио, како рутерот / Asus да има свој интерфејс свртен кон Интернет, добивање на Валидна WAN IP и да бидете одговорни за правење автентикација на PPPoE. Погледни:

ИНТЕРНЕТ   > МОДЕМ/Здраво   > Рутер/ASUS > КОМПЈУТЕР/КАМЕРА
200.28.189.1 > МОСТ/ПОНТЕ > 192.168.0.1 > 192.168.0.Н.

Поврзување на модемот и рутерот (режим на мост)

Следна пост, иако се повикувам на модемот на Oi и рутерот Asus, конфигурацијата може да биде слична на кој било модем или рутер.

чекор 1 – Ставете го модемот во режим мост (начин на мост)

Пристапете до контролната табла на модемот / Oi. Ова обично се прави со отворање на прелистувачот и внесување на http://192.168.0.1 (или друга IP како 192.168.1.1, 10.0.0.1, итн). Стандардно корисничко име и лозинка е “администратор” за двете. Пребарувајте ја и променете ја следнава конфигурација:

ПОСТАВУВАЕ > Поставување Интернет > Поставки за Интернет > Тип на Интернет-врска > Режим на мост (наместо PPPoE)

чекор 2 – Поврзете го мрежниот кабел помеѓу модемот и рутерот

Земете заеднички мрежен кабел (UTP – RJ / 45) и поврзете се помеѓу уредите: едниот крај оди во една од 4 модем порти / Oi, а другата оди на WAN / Интернет порта на рутерот / Asus.

чекор 3 – Конфигурирајте го рутерот да работи со вклучен DHCP

Пристапете до контролната табла на рутерот / Asus. Ова обично се прави со отворање на прелистувачот и внесување на http://192.168.1.1 (или друга IP како 192.168.0.1, 192.168.2.1, 10.0.0.1, итн). Стандардно корисничко име и лозинка е “администратор” за двете. Пребарувајте ја и променете ја следнава конфигурација:

Напредни поставувања > LAN > Основна конфигурација > Овозможете DHCP сервер > Да

чекор 4 – Конфигурирајте го рутерот за да изврши автентикација на PPPoE

Пристапете до контролната табла на рутерот / Asus. Пребарувајте ја и направете ја следнава конфигурација:

#1
Напредни поставувања > КОМБЕ > Основна конфигурација > Вид на врска WAN > PPPoE
#2
Напредни поставувања > КОМБЕ > Поставки за сметка > Корисничко име за ЈПП > Еј@Еј
#3
Напредни поставувања > КОМБЕ > Поставки за сметка > Лозинка > oi123

Ова корисничко име и лозинка за PPPoE е стандардно на Oi. Очигледно мора да користите друго корисничко име и лозинка ако сте друг оператор.. ако не знаеш, само јавете се на вашиот оператор и побарајте ги податоците за најавување за автентикација на PPPoE. Здраво е телефонот 10631.

направи тоа, вашиот Интернет сега работи преку рутерот / Asus Wi-Fi. Понекогаш може да потрае некое време за да се потврди и воспостави врската., Биди стрплив. Јас го велам тоа, затоа што ми се случи; Мислев дека не работи и едноставно морав да почекам уште малку и ми успеа.. тест таму!

Создавање и конфигурирање на DDNS

Всушност, ова е најдобриот дел од „Пост“, затоа што на крајот запознав интересна услуга наречена ДНС-О-Матиќ. Смирено, Објаснувам!

Големиот проблем со рутерите е што тие поддржуваат неколку DDNS сервери, генерално се ограничени на No-IP и DynDNS. Но, заборавете на No-IP и DynDNS! Овие услуги не се целосно бесплатни или кога се, имаат ограничувања, како треба да се обновува секој 30 денови и ова е сакално!

Јас особено претпочитам да го користам Се плаши (FreeDNS), тоа работи и навистина е бесплатно. Но, како да направите ако рутерот не поддржува Afraid? Тука влегува DNS-O-Matic. За среќа, рутерот Asus поддржува DNS-O-Matic, што ми овозможува да ја поврзам мојата сметка DNS-O-Matic со мојот поддомен создаден во „Плашив“, одржување на мојот IP WAN секогаш ажуриран. Не разбрав? Ајде тогаш, но запомнете дека ова ќе биде корисно само ако вашиот рутер поддржува DNS-O-Matic.

чекор 1 – направи (под)домен во Страв

1. посетата http://freedns.afraid.org
2. Кликнете на „Динамички DNS“ и креирајте сметка преку менито „Поставете сметка тука“.
3. Логирај Се, кликнете на менито "Поддомени" и "додавање"
4. Забележете без комбиниран „Домен“, не е конечно, има опција „Многу повеќе достапни…“, кликнете таму!
5. На следниот екран, кликнете на врската „Заеднички регистар на домени“ и изберете еден од илјадниците достапни домени.

чекор 2 – добивање на клучот (Клуч) нема afrai.org

(Овој клуч ќе ви треба подоцна.!)
1. посетата http://freedns.afraid.org
2. Кликнете без мени Динамички DNS,
3. на дното на страницата, кликнете на врската “Директен URL” за поддоменот што го создадовте во Чекор 1
4. Клучот (Клуч) е дел од URL-то веднаш после “ажурирање.php?”.
поранешниот: iXU5V6yRRjBGa * GTWG8yR0lBS7TRjlmOjEzMDY5NIDf

Директен URL: http://Freedns.afraid.org/dynamic/update.php?iXU5V6yRRjBGa * GTWG8yR0lBS7TRjlmOjEzMDY5NIDf
Клуч (Клуч): iXU5V6yRRjBGa*GTWG8yR0lBS7TRjlmOjEzMDY5NIDf

чекор 3 – Создадете сметка на DNS-O-Matic и додадете услуга (Се плаши)

1. посетата https://www.dnsomatic.com/
2. Кликнете на „креирајте бесплатна сметка за DNS-O-Matic“ и креирајте сметка
3. Логирај Се, кликнете на копчето "Додај услуга"
4. Без комбо “–Изберете услуга–“, избор “се плаши.org”
5. Клучно поле бр.(?) залепете го Клучот што се однесува на поддоменот создаден во Чекор 1.
Погледнете како да го добиете клучот во Чекор 2: “добивање на клучот (Клуч) нема afrai.org”
6. Кликнете на копчето за “информации за сметка за датум”

чекор 4 – Конфигурирање на DNS-O-Matic на рутерот

Пребарувајте ја и направете ја следнава конфигурација:

Напредни поставувања > КОМБЕ > ДДНС > Сервер > WWW.ДНСОМАТСКИ.СО

1. Во “Сервер”, изберете WWW.DNSOMATIC.COM
2. Во “Име на домаќинот”, место “сите.dnsomatic.com” (или остави празно)
3. Во “Корисничко име или адреса за е-пошта”, внесете го вашиот корисник креиран во DNS-O-Matic
4. Во “Лозинка или клуч DDNS”, внесете ја вашата лозинка за сметка DNS-O-Matic
5. До последно, Кликнете на копчето “Аплицирај”

Погледнете ја сликата:

Правејќи го тоа,, DDNS на рутерот / Asus, преку ДНС-О-Матиќ, автоматски ќе ја ажурира WAN IP со Afraid.

дека, сега имате бесплатен домен со IP секогаш ажуриран! Нема повеќе Без IP, никогаш повеќе DyDNS.

со среќа!

Вкупен број на прегледи: 24657

4 осврти “Конфигурирање на DDNS да ја извршите преку модем + рутер

 1. Леандро Сантос (LiNk) рече:

  Честитки за објавата драга моја!
  Долго време се обидував да работам рутер и со вашиот совет беше многу лесно.
  Во мојот случај, користев DDNS од Asuscomm.com..

  благодарение!

 2. ЛУИЗ ГУСТАВО МЕНДЕС МОРЕИРА рече:

  добро утро. Одличен пост, но јас користам живо влакна и ако го ставам во режим на мост ја исклучувам телефонската линија и поддршката за далечински модем. Знаете како да го направите тоа на друг начин?
  благодарен

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.