CTRL + C е CTRL + V Entre Windows е В.М. Линукс нема Виртуелна кутија

Како да се copy / paste помеѓу Windows Desktop и Debian virtualized? Очигледна решение би било да се инсталира “Зголемувања гости” направи Oracle В.М. VirtualBox, но што кога таа ги генерира грешка “Успеа да се постави услуга vboxadd”?

воведувањето

Најпрво, Нагласувам дека ова решение е применето на следното опкружување:
– Windows Desktop 10
– Oracle VM VirtualBox com Debian 9 Виртуелизадо на Нетинст

проблем

Проблемот е што не беше можно да се копира и залепи помеѓу Виндоус и Линукс (виртуелизиран). Кога правите CTRL + C и CTRL + V, ништо не се случи.

Решението предложено на интернет-форуми вели дека за да се реши овој проблем доволно е да се инсталира пакетот “Зголемувања гости” немам Oracle VM VirtualBox, но кога се обидов да го направам ова, резултираше во следнава грешка:

"Failed to set up service vboxadd, ве молиме проверете ја датотеката за евиденција"

решение

Како користев Нетинст (посно верзија на Debian), можно е да недостасува некој потребен софтвер при извршување на “Зголемувања гости”.

Инсталирање на дополнителни пакети:

АП-добиј ажурирање
АП-добие инсталирај направи gcc
АП-добиј инсталирај Linux-заглавија-$(неименувани -r)
во тоа 6

Este último comando é para reiniciar o Linux.

Instalação do “Зголемувања гости”:

// PASSO 1
No Oracle VM VirtualBox, acesse o menu Dispositivo > Inserir imagem de CD dos Adicionais para Convidado
// PASSO 2
Dar duplo clique no ícone VBOXADDTIONS_5.1.24_117012 (ou outra versão) que vai aparecer na área de trabalho
// PASSO 3
Abrir o terminal, acessar o caminho para o VBoxLinuxAdditions, normalmente este:
cd /медиумите/cdrom0/
 
// PASSO 4 - инсталација!
sudo sh ./VBoxLinuxAdditions*.run

по ова, não esqueça de habilitar na VMBox as opções para permitir copiar e colar (área de transferência / bi-direcional), conforme figura abaixo:

Reinicie o Linux e faça o teste!

Вкупен број на прегледи: 70269

9 осврти “CTRL + C е CTRL + V Entre Windows е В.М. Линукс нема Виртуелна кутија

 1. Габриела дос Реис Силва рече:

  Соокоро дека мојата машина веќе не започнува откако ја дадов последната команда.
  Рестартирано, но кога ќе напишем мое корисничко име и лозинка за да влезам црн екран, се појавува (како да влезе) и вратете се на истиот екран за да ги внесете корисничкото име и лозинката
  Хелпп

  • Која машина, В.М. Дебиан? Обидете се со Ctrl + Alt + F1, најавете се како корен. Проверете ги дозволите за датотеки / директориуми или сопствениците: ls -la / home / USER. Погледнете дали КОРИСНИК е сопственик, инаку, пробај: sudo chown -R USER:КОРИСНИК / дом / КОРИСНИК. Променете го КОРИСНИКОТ во корисничкото име на кое се обидувате да се најавите.

 2. добар ден, овде работеше сè додека не мора да кликне двапати на иконата, бидејќи го правам тоа за графички инсталирање ( Само командна линија).
  Јас направив до тогаш, и не можев, Се обидов да му пристапувам по команда, но не можев да пристапам тука, вели дека не е можно да се отвори датотеката.

  Некоја алтернатива?

  ви благодарам

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.