корекција на грешка “Диск заштитена од запишување” или “Bad superblock”

Обидете се да го форматирам Micro SD мемориска картичка чинеше основно да се кандидира во оние грешки. Добро, добро… всушност, таа и понатаму останува основно.

проблем

Сè што сакав беше да ја форматирам Micro SD картичката! Во првиот момент, пробано од Виндоус, но не успеа. Сметав дека е чудно, Заминав за Linux Ubuntu во VM Virtubal Box, кога наидов на следнава грешка:

Грешка при монтирање /дев/sdb2 во /медиумите/myuser/61187ff0-d686-48дд-832д-f8f0589696e9: Команда-линија `монтирање -т "ext4" -на "uhelper=udisks2,nodev,носуид" "/dev/sdb2" "/media/myuser/61187ff0-d686-48dd-832e-f8f0589696e9"'излезе со статус на излез без нула 32: монтирање: /dev / sdb2 е заштитен од пишување, монтирање само за читање
монтирање: погрешен тип на fs, лоша опција, лош суперблок вклучен / dev / sdb2,
       недостасува кодна страница или програма за помошници, или друга грешка
 
       Во некои случаи, корисни информации се наоѓаат во syslog - пробај
       dmesg | опашка или така.

А сепак ова:

Пишување на диск-заштитени; употреба на -n опција за направи читање-само

Се чинеше очигледно, пораката означуваше дека дискот е заштитен од пишување (само читање / само Читај), во исто време кога имаше нешто поврзано “лоша superblock”, но дури и обидувајќи се со неколку команди, не реши.

Направив неколку пребарувања на Google и пронајдов неколку објави, сè додека конечно не светне:
– Како да се опоравите од лошиот супер блок
– Како да пристапите до SD-картичка од виртуелна машина
– Поправете оштетен датотечен систем Linux ext4 и вратете го суперблокираниот систем
– Не може да се отвори / dev / sdb за читање-пишување (Датотечен систем само за читање)
– КАКО ДА: Поправете го расипаниот Ext4 Superblock во Убунту
– Како да го поправите оштетениот суперблок на картичката fat32 sd
– USB исклучена заштита за запишување

решение

Решението беше едноставно (додека не дознаете) и ме потсети на ерата на флопи дискот. Она што се случува е дека некои SD-картички и приврзоци имаат заклучување (заклучување) на страната што го штити дискот од пишување. Признавам дека дури и не ми падна на ум :'(

sdlock перолок

тогаш, доволно беше да се ослободи заклучувањето и да се форматира нормално.

извор:

http://www.rmprepusb.com/tutorials/54—како да ги поправите-заштитените-дискови за пишување

Вкупен број на прегледи: 10459

Преглед на “корекција на грешка “Диск заштитена од запишување” или “Bad superblock”

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *